ArchiAssets

Design Proposals | Intellectual Property

Image description
Image description

Area treated as a Masterplanned Architectural Setpiece. Aerial Map View courtesy of Google. Hover Image for Text


Projects / Culture / New National Museum


Location : Customs House Dublin

Client : TBC


Proposal : D. Murphy

Date : 2018



Project Backround


Proposals for Custom House / Four Courts. Adaptive Reuse comparable to the British Museum / Singapore National Art Gallery


 













Project Proposition 


Collection of the National Museum of Ireland (Archaeology etc) moved to a Larger World Class Museum Experience within a more Prominent Public Setting. Customs House or Four Courts with New Courtyards enclosed by High Tech Glazed Roof Structures.


Image description

Diagrammatic Cross Section through Courtyards


Image description

Diagrammatic Plan showing Courtyards , Indicative Supports and Potential Circulation


New Courtyards become the Hub of the Museum acting as Civic Living Rooms with cafes and seating. Museum Collection is located within the Existing Georgian Building which is Restored and Upgraded. Public Circulate freely through the Building Wings via the Courtyards. A number of new openings may be required to facilitate circulation. These would be designed to harmonise with Existing Georgian features using identical Architectural Language / Materials. One or more Feature access stairs are proposed. Internal Rooftop opportunities such as Dining , Reading Space or Display are created with the Custom House Dome experienced in Close Proximity.



Diagrid or other High Tech Roof Structure Proposed over Courtyards. Option for a Roof Primarily supported at intervals by Tree shaped Steel Column Structures and spanning up and over Inner Courtyards with minimal Loads on Existing Building Structure. Option for a Full Diagrid Roof with Ringbeam Edge support is subject to Capacity of Existing Building to receive Structural Load. 



Sketch Axonometric illustrating intent to enclose Internal Courtyards with glazed roof and to provide new Riverfront Plaza , Public Walkway and Classical Gardens

Image description


Basement Areas contain Public Services such as Washrooms , Cloakrooms, Storage etc. Limited Car Parking underground in existing Grounds.  New Public Plaza and Gardens to Riverfront with suggested Semicircular shaped Riverfront Walk to encircle Building. Emergency / Service vehicle access only to Riverfront.

Image description
Image description


1st Design Intention Diagrammatic Sketch

Image description
Image description
Image description
Image description
Image description
Image description

Partial removal of Central Wings creates Expansive Public Space. 

 

New Classical Colonnade with Gallery + Rooftop Dining space over.

Enhanced Classical Fenestration to entire Internal Courtyard surrounds.

Expansive Ground Floor Public Space with full views of Roof Structure.

Image description
Image description
Image description

Exemplary Precedents. (Photos D.Murphy)

Great Court at the British Museum


National Gallery Singapore

RELEVANT ARTICLES 


Copyright : Darragh Murphy 2020 


All Rights Reserved

Designs | Concepts | Images